Arlo|Smart Home Security|Wireless HD Security Cameras
× Urgent: Activate Two-Step Verification
Arlo requires all users to activate two-step verification by Nov 30th, 2020 to continue to access your recordings, devices, and account.
Please enable this feature now. Learn More.

Arlo ultra false alert since update

Reply
Discussion stats
  • 11 Replies
  • 631 Views
  • 3 Likes
  • 5 In Conversation
Highlighted
Tutor
Tutor
Since December 3rd-4th, I started to notice a lot of false alerts on the cameras. Mainly at night. Tried to lower sensitivity but all this does is not noticing the real triggers. I get 100’s of alerts per night. It used to work perfectly for months. Can I revert back to the old firmware? This bug makes the camera’s unusable.
Model: VMS5340 | Arlo Ultra 3 Camera Kit

Accepted Solutions
Highlighted
Community Manager
Community Manager

The major issues being discussed in this thread have been resolved with the most recent Ultra Camera and SmartHub firmware updates. Please check here to make sure your systems automatically updated to the latest versions:

 

Arlo Ultra VMC5040 - 1.070.50.2_205_0c7c8e1 - 19th December 2019

Arlo SmartHub VMB5000 - 1.15.0.4_297_aa40f04 - 18th December 2019

 

If you're having a different issue, please open a new thread here in the community, reach out to me in a private message directly or contact support to further investigate: Arlo Support Team

 

A big thanks to the community for helping our engineering team troubleshoot these issues and thank you for your patience while we worked to release these updates.

 

JamesC

View solution in original post


All Replies
Highlighted
Guide
Guide
I have been experiencing the same issue. So many alerts it’s driving me crazy. I work from home and it has been making me put pants on dozens of times a day!
Highlighted
Community Manager
Community Manager

The issues being reported here have been escalated to the development team and are currently being investigated. I will provide an update as soon as I have more information.

 

JamesC

Highlighted
Tutor
Tutor
It did improve with the proposed action from Arlo support : to delete the cameras and add them again. However there are still some strange things happening : I turned off movement in smart alerts. I only have cars people and animals on, other movement is off. Yet I still get alerts on movement? Strange that this is happening...... one camera was still giving a lot of false alerts, removed this camera twice and added again, now it seems better. Still not as it was unfortunately
Model: VMS5340 | Arlo Ultra 3 Camera Kit
Highlighted
Tutor
Tutor
Problem is not solved. 50 false alerts last night. Smart alerts don’t work. Because I turned off movement on those cameras. I have persons, cars and animals on. Movement is OFF, still I get all these alert on movement? Can someone explain why? Any idea for a fix?
Model: VMS5340 | Arlo Ultra 3 Camera Kit
Highlighted
Community Manager
Community Manager

We are aware of a small number of users who have been negatively impacted due to recent Ultra FW releases. This resulted in false motion detection events, inconsistent activity zone behavior and SmartHub devices dropping offline. The development team is actively testing a firmware fix to address these concerns. Arlo would like to thank the users who have been working with our engineering team to provide field data to help us better understand what users are experiencing.

 

We will continue to update you on the progress and appreciate your patience while we work to deliver the fixes.

 

JamesC

Highlighted
Aspirant
Aspirant

I too am having the same issues 114 false alerts last night 

Model: VMS5340 | Arlo Ultra 3 Camera Kit
Highlighted
Community Manager
Community Manager

The major issues being discussed in this thread have been resolved with the most recent Ultra Camera and SmartHub firmware updates. Please check here to make sure your systems automatically updated to the latest versions:

 

Arlo Ultra VMC5040 - 1.070.50.2_205_0c7c8e1 - 19th December 2019

Arlo SmartHub VMB5000 - 1.15.0.4_297_aa40f04 - 18th December 2019

 

If you're having a different issue, please open a new thread here in the community, reach out to me in a private message directly or contact support to further investigate: Arlo Support Team

 

A big thanks to the community for helping our engineering team troubleshoot these issues and thank you for your patience while we worked to release these updates.

 

JamesC

View solution in original post

Highlighted
Tutor
Tutor
My base station updated to the new firmware. But my ultra cameras are still on a different firmware than the one you mentioned in your post : 1.070.50.0_197_09137a0.
Model: VMS5340 | Arlo Ultra 3 Camera Kit
Highlighted
Community Manager
Community Manager

TomBaki,

 

Try rebooting your SmartHub, that should trigger the firmware update.

 

JamesC

Highlighted
Aspirant
Aspirant
James it looks like my base station didnt update with today's update https://community.arlo.com/t5/Firmware-Release-Notes/Arlo-Ultra-VMC5040-1-050-2-205-0c7c8e1-19th-Dec... it shows it had yesterday's one applied
Highlighted
Community Manager
Community Manager

Zstankovics

 

The firmware you're referencing above is camera firmware, not base station/SmartHub firmware. Check your camera firmware to make sure you received the version in the release notes you linked above.

 

JamesC

Discussion stats
  • 11 Replies
  • 632 Views
  • 3 Likes
  • 5 In Conversation